Providence Alaska Medical Center – SW Campus Expansion “Creekside Campus”

Providence Alaska Medical Center – SW Campus Expansion “Creekside Campus”

Start Date: 12/17/2004
Completion Date: 12/31/2006
Owner: Providence Alaska Medical Center
Location: Anchorage, AK
Architects: RIM Architects
Project Manager: Nicole Mitchell
Project Superintendent: Joe Kowalchuk
Project Engineer: Christine Bucknall
Quality Control Manager: Dave Sierks

This project encompasses three structures: a medical office building, a sky bridge and a parking structure. The design concept for the grounds and structures is to continue the Providence campus feeling and create a healing environment for patients and staff. The site is laid out so the buildings are oriented and configured to have a short, direct link to the existing hospital. A circular drop-off driveway creates a second main entry. Walkways and therapeutic landscaping will capitalize on the nearby Chester Creek Greenbelt, creating safe and comfortable areas for walking, sitting and relaxing.

The medical office building is a prototype design that can be repeated for two future medical office buildings connected by a hub. The moment frame system creates floor plates that are flexible and efficient both initially and for future expansions. The hub is the full height of the office building, allowing for medical office suites to expand horizontally as new office buildings are built. The centralized lobby will have an elevator bank, making destinations visible for way finding, creating a comfortable welcoming environment. The exterior of the building incorporates a signature Providence appearance, and will be attractive and functional.

The sky bridge features a wide central section for informal gatherings and enhanced walking experience. The piles will be driven in the winter and modules will be built off-site or on the office building pad, and lifted into place to further protect the wetlands it spans.

The parking structure lobby is located on the Northeast (closest) corner to the medical office building. Interior finish systems have been chosen to enhance long life. The layout minimized visual obstruction and blind corners for an open, airy, safe, and inviting environment.